Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Start för pollensäsongen?

För tillfället är det lite kallare och ganska mycket snö, inte så aktuellt med pollenallergi kan man tro.

Hårt slutna hängen på hasselbuske. Naturhistoriska riksmuseet i bakgrunden. Foto: Pia ÖstenssonFörstora bilden

Hårt slutna hängen på hasselbuske. Naturhistoriska riksmuseet i bakgrunden. Foto: Pia Östensson

När det blir kallt, som nu, kan hasseln ”stänga av” sin blomning. Det är stor skillnad på olika individer av hasselbuskar, några enstaka har blommat till och från under milda dagar sedan i december men det stora flertalet har fortfarande korta och hårt slutna hängen. Men hasselpollen kan alltså förekomma i luften så här tidigt på året och inom kort väntas även pollen från al.

Pollen i luften när det är milt väder

Redan den 29 november förra året noterades blommande hassel i Göteborgsområdet och därefter kom några noteringar i södra Sverige under januari. Men det måste betonas att det inte är den allmänna blomningen, den kommer längre fram. I Danmark startade man pollenmätningarna i början av januari och har uppmätt låga halter av pollen från hassel och al under enstaka dagar de senaste veckorna.   

Vi förbereder oss nu för att börja årets mätningar i Sverige. I Malmö drar mätningarna igång i början av februari. Beroende på vädret väntas övriga stationer i landets södra halva komma igång under februari medan de nordligaste stationerna börjar mätningarna senare.

Fånga blomningsstarten för gråal

Av tradition har mätningarna ofta utgått från att börja när klibbalen är i startgroparna. Vi försöker nu satsa på att fånga upp gråalens blomningsstart och eftersom gråalen blommar tidigare än klibbalen kan det vara lite knepigt. Förutom att vi själva bevakar hasselbuskar och alar i vår närhet följer vi också de observationer av blomning som rapporteras till www.naturenskalender.se Länk till annan webbplats. .


Sidan uppdaterad 2015-06-24