Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Nu är sommarvärmen här och Gråbo blommar för fullt

Årets ostadiga sommarväder verkar ha gynnat Gråbo som nu blommar för fullt, samtidigt har den senaste tidens varma soliga väder gett gräsblomningen en ny skjuts. Sensommar värmen väntas dessutom medföra ökade halter av mögelsporer i luften.

Blommande Gråbo. Foto: Pia ÖstenssonFörstora bilden

Blommande Gråbo. Foto: Pia Östensson

Sommarens ostadiga väder gynnar Gråbo

Gråboblomningen har nu kommit igång ordentligt och pollenhalterna väntas fortsätta stiga under den närmsta tiden. Årets ostadiga sommarväder verkar ha gynnat gråbon, som åtminstone kring Stockholm bildar stora och kraftiga plantor som ofta kan ses växa i stora bestånd längs med vägar, gårdar och på skräpmark. Gråbo har små oansenliga blommor som är vindpollinerade, den producerar därför stora mängder pollen och är den vanligaste orsaken till pollenallergi under sensommaren. Det svala och fuktiga vädret har hittills hållit halterna på låga nivåer men nu när sommarvärmen äntligen drar fram är risken stor för höga halter av gråbopollen framöver. Den största delen av pollenet sprids dock endast lokalt och de uppmätta halterna motsvarar därför inte alltid de mängder pollen som förkommer i närheten av bestånd av gråbo.

Sensommarvärme ger gräsen ny skjuts

Gräsens blomning brukar vid den här tiden på året ha avtagit och risken för höga halter av gräspollen är vanligtvis låg. Denna sommar är dock inte lik någon annan sommar och under den senaste veckan har höga halter gräspollen återigen noterats på flera platser runt om i Sverige. Så här års är många grässorter vanligtvis bruna och uttorkade men just i år gör tillgången på fukt gräsmattor och slåtterängar grönt frodiga. Gräsklippning tidigt på säsongen kan dessutom medföra att vissa gräsarter, till exempel rajgräs blommar om. Vid längre perioder av uppehållsväder finns därmed fortfarande en risk för högre halter, speciellt i stora delar av Götaland.

Med fukt och värme kommer mögelsporer

Vid mätstationen i Stockholm mäts och analyseras även luftens innehåll av mögelsporerna Cladosporium och Alternaria. Hittills i år har halterna av mögelsporer sällan ens nått upp till måttliga nivåer, regn och kyla är inget för sporer, men sensommarvärmen kan nu medföra att halterna av sporer stiger. De uppmätta halterna av mögelsporer i Stockholm presenteras i grafer, precis som våra pollengrafer.


Sidan uppdaterad 2015-08-06